Salenjaci – hrvatski kroasani i omiljeni vjesnici zime

Kada želite domaći kroasan, svratite po Pan-pek salenjak! Ovi, popularno zvani, hrvatski kroasani čekaju vas slasni, prhki, ručno rađeni i s prefinim, tradicionalnim punjenjem od pekmeza od šljiva u vašem Pan-peku!

Dolazak hladnijeg vremena kod nas znači samo jedno – vrijeme je za omiljene Pan-pek salenjake! O tome koliko ih dobro radimo svjedoči i činjenica da se u ovo doba uvijek traži komad više, a naši kupci već od rujna svakodnevno ispituju kada stižu neodoljivi salenjaci!

Koja je tajna?  Osim domaćeg svinjskog sala, koje je potrebno za njihovu izradu, u Pan-pek ih radimo prema tradicionalnoj recepturi, punimo pekmezom od šljiva, i to onim s Podravka potpisom, i ručno zatvaramo svaki salenjak kako bi dobio svoj prepoznatljiv oblik. Nastavite čitati!

Salenjaci su tradicionalan proizvod karakterističan za naše podneblje, a za njihovu proizvodnju koristi se usitnjeno svinjsko salo. Njihova priprema u prošlosti se vezivala uz kolinje, a danas su neizostavna zimska slastica i sastavni dio blagdanskih stolova.

Proces izrade salenjaka počinje pripremom dizanog tijesta. Na tijesto se zatim stavlja ploča od svinjskog sala koja se uklapa u dizano tijestom procesom preklapanja i razvlačenja. Postupak s pločom svinjskog sala sličan je procesu izrade lisnatog tijesta, samo što ovdje ulogu margarina ima svinjsko salo. Upravo ta vrsta masnoće daje salenjacima posebnu hrskavost i razlistanu strukturu, slično kakvu ima i lisnato tijesto, a zbog načina pripreme, ova neodoljiva zimska poslastica često se naziva i hrvatski kroasan. 

Ovako pripremljeno tijesto se finalno razvalja na debljinu od oko 1 cm, nareže na manje dijelove i zatim se na sredinu svakog komada tijesta stavlja punjenje. U Pan-peku koristimo Podravka pekmez od šljive, koji je također tradicionalan proizvod i omiljen okus svim generacijama.

Svaki pojedinačni salenjak punjen pekmezom naši kolege u Pan-peku ručno zatvaraju u završni, prepoznatljivi oblik i zatim slijedi pečenje. Rezultat? Neodoljivo hrskavi, savršeno prhki, punjeni jedinstvenim Podravka pekmezom od šljiva, s okusom tradicije i bakine kuhinje  – sve su to naši Pan-pek salenjaci koji se preporučuju među kupcima i kojih se uvijek traži komad više.

Ako još niste došli po svoj omiljeni salenjak, posjetite već danas najbliži Pan-pek te uživajte u prhkom, hrskavom, neodoljivom okusu ovih hrvatskih kroasana.

Podijeli: